Orientalne curry dyniowe
Strona Główna Kolacja Orientalne curry dyniowe

Orientalne curry dyniowe

Autorka: Sandra

Orientalne curry dyniowe z ananasem to przepis, który powstał w wyniku klęski urodzaju. Ponieważ mój Teść uprawia całkiem spore poletko dyniek, co roku obmyślamy najróżniejsze metody ich podania. Tym sposobem powstała już orzechowo-dyniowa owsianka, rozgrzewająca korzenna zupa krem z dyni i suszonych pomidorów i wiele innych pychot, które już niedługo pojawią się na naszym blogu.

Pod koniec października tęskni się jeszcze trochę za latem, stąd w moim treściwym, korzennym curry znalazły się egzotyczne nuty ananasa i kokosa. Pozornie niezwiązane ze sobą smaki okazały się wyjątkowo udanym mariażem!

Odkryciem roku okazały się ugotowane nerkowce. Po kilku minutach w sosie stają się bardziej miękkie, ale wciąż chrupiące, cudownie kremowe.

Orientalne curry dyniowe

Orientalne curry dyniowe

Sandra Orientalne curry dyniowe z ananasem to przepis, który powstał w wyniku klęski urodzaju. Ponieważ mój Teść uprawia całkiem spore poletko dyniek, co roku… Kolacja Orientalne curry dyniowe Orientalna Wydrukuj
Serves: 4 Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

dynia ananas nerkowce

  • pół średniej dyni
  • 1 duża cebula
  • pół puszki ananasa lub kilka plastrów świeżego
  • garść nerkowców
  • puszka mleka kokosowego lub śmietanka słodka do zup (12% lub 18%)
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia

 

cury garam masala gałka muszkatołowa imbirPrzyprawy:

  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki imbiru (świeży lub suszony)
  • płatki chilli wedle uznania

INSTRUKCJE

  1. Dynię pokrój w łódeczki, oprósz solą i pieprzem,i podpiecz w piekarniku (kilkanaście minut w 180 stopniach powinno wystarczyć). Kiedy dynia zmięknie, przestudź ją i usuń skórkę. Jeśli używasz dyni hokkaido, skórka jest na tyle miękka, że spokojnie można ją zjeść. Łódki pokrój w kostkę o boku 2 cm (brzmi jak początek zadania z treścią, ale oddychaj, nie będzie więcej cyferek).
  2. Cebulę podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Ponieważ mleko kokosowe czy śmietana są według mnie wystarczająco obfitymi źródłami tłuszczu w takim daniu,  na patelnię wlewam więc tylko kilka kropel oleju i przecieram ją papierowym ręcznikiem, żeby rozprowadzić tłuszcz po całej powierzchni. Jeśli nie masz podobnych dylematów - smaż po swojemu 😉
  3. Pod koniec smażenia podpraż wszystkie przyprawy przez chwilę razem z cebulą, by “podkręcić” ich aromat.
  4. Zalej cebulę i przyprawy mlekiem kokosowym / śmietanką i wrzuć pokrojoną dynię, przyprawiamy solą lub sosem sojowym. Teraz musimy się uzbroić w cierpliwość - nasza dynia musi “dojść” pod przykryciem. Wrzuć orzechy i od czasu do czasu mieszaj, żeby nic nie przywarło. 
  5. Kiedy sos zgęstnieje, wmieszaj łyżeczkę koncentratu nada on całości lekki kwaskowaty posmak. Jeśli chcesz możesz zastąpić go kilkoma kroplami soku z cytryny - zadziała bardzo podobnie. 
  6. Na koniec wrzucamy pokrojonego ananasa. Lepiej go zbyt długo nie gotować, bo straci smak i kształt!

Takie dyniowe curry świetnie sprawdzi się w towarzystwie ryżu i/lub soczewicy. Ja lubię okrasić je kilkoma kostkami tofu teriyaki – ale o tym jak je przyrządzić w kolejnym wpisie!

Po co nam dynia?

Dynia to dobre źródło beta-karotenu. To prowitamina, którą nasz organizm “przerabia” na witaminę A, ta zaś odpowiedzialna jest między innymi za kondycję naszej skóry.

Źródła:

Jarosz, M. (2012) Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Instytut Żywności i Żywienia.

You may also like

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.