bezjajeczna sałatka z tofu, rzodkiewką, papryką i szczypiorkiem
Strona Główna do kanapek Bezjajeczna sałatka do pieczywa z rzodkiewką

Bezjajeczna sałatka do pieczywa z rzodkiewką

Autorka: Sandra

Wegańska “bezjajeczna” sałatka do pieczywa z tofu, rzodkiewką, papryką i szczypiorkiem!

Ludzie boją się tofu, a zupełnie niesłusznie. Może samo w sobie wydaje się średnio interesujące w smaku, ale dzięki temu daje mnóstwo możliwości! Może nadawać przyjemną strukturę sosom do makaronu, stanowić podstawę kremów deserowych czy w końcu past do kanapek. Tych ostatnich mamy już na naszym blogu kilka, ale wymyślamy wciąż nowe, bo tofu jest zwyczajnie bardzo zdrowe i warto jeść je często.

Po co w ogóle jeść tofu? WAPŃ… i nie tylko!

zawartość żelaza i wapnia w tofu i twaroguPo pierwsze, tofu jest świetnym źródłem białka. Po drugie, niepozorne 100 g (ok pół kostki) tofu dostarczy nam ok. 5 mg żelaza. Dla porównania – taka sama ilość twarogu to jedynie 0,2 mg tego pierwiastka. Co ciekawe, tofu wygrywa z twarogiem również pod kątem zawartości wapnia! Co więcej, jest on bardzo dobrze przyswajalny. To wystarczający powód, by włączyły je do swojego jadłospisu osoby, które nie spożywają zbyt dużo nabiału, niezależnie od tego czy jedzą mięso, czy też nie.  Zalecane dzienne spożycie wapnia to ok. 1000 mg, a przeciętny Polak spożywa go średnio tylko 598 mg / dobę! Jak włączyć więcej wapnia do diety? Nic prostszego – zapewni to bezjajeczna sałatka do pieczywa z tofu, rzodkiewką, papryką i szczypiorkiem w towarzystwie pełnoziarnistej kanapki.

Czarna sól?! Tak! Idealny towarzysz bezjajecznej pasy jajecznej 😉 sól czarna

W przepisie używam czarnej soli Kala Namak. Choć brzmi dość egzotycznie, od zwykłej soli różni się tym, że “pachnie” ugotowanym jajkiem, co zawdzięcza związkom siarki. Dość szybko ulatniają się one z dania, więc jeśli chcemy skorzystać z tych zapachowych atrakcji musimy podać nasze danie zaraz po przyrządzeniu – im dłużej czekamy, tym więcej zapachu ucieknie z naszej bezjajecznej sałatki. Oczywiście można zupełnie zrezygnować z tego składnika – to tylko taki “bajer” dla spragnionych nowych kulinarnych wrażeń. Zwykła sól sprawdzi się równie dobrze i jeśli nie masz czasu ani ochoty zaopatrywać się w czarną sól – wciąż z powodzeniem możesz skorzystać z tego przepisu. Możesz też zwyczajnie wkroić do niej jajko (wybieraj te z wolnego wybiegu, jeśli lubisz dobro kur :).

bezjajeczna sałatka z tofu, rzodkiewką, papryką i szczypiorkiem

bezjajeczna sałatka z tofu, rzodkiewką, papryką i szczypiorkiem

Bezjajeczna sałatka do pieczywa z rzodkiewką

Sandra Wegańska “bezjajeczna” sałatka do pieczywa z tofu, rzodkiewką, papryką i szczypiorkiem! Ludzie boją się tofu, a zupełnie niesłusznie. Może samo w sobie wydaje… do kanapek Bezjajeczna sałatka do pieczywa z rzodkiewką European Wydrukuj
Serves: 2 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

bezjajeczna sałatka z tofu, rzodkiewką, papryką i szczypiorkiem - składniki  

  • kostka tofu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu (u mnie wegański, może być zwykły)
  • kilka rzodkiewek
  • kawałek czerwonej papryki
  • szczypiorek
  • łyżeczka startego czosnku lub suszonej cebuli
  • czarna sól (kala namak) lub zwykła
  • pieprz

INSTRUKCJE

 

  1. Rzodkiewkę, paprykę i szczypiorek pokrój w drobną kostkę.
  2. Tofu odciśnij z nadmiaru wody czystą szmatką lub ręcznikiem papierowym i pognieć je widelcem tak, by przypominało twaróg lub poszatkowane jajka.
  3. Wmieszaj dokładnie majonez, sól czarną i pieprz i suszoną cebulkę lub starty ząbek czosnku.
  4. Dorzuć warzywa i zamieszaj. Podawaj na świeżym razowym pieczywie, od razu po przyrządzeniu!

 

Bezjajeczna sałatka do pieczywa z rzodkiewką – smacznego!

KUCHNIORADA: Wybierz niezbyt twarde tofu – nadaje się większość powszechnie dostępnych marek (np. z Lidla czy z Biedronki).

Źródła:

1. I. Kibil, D. Gajewska. Wege . Dieta roślinna w praktyce.

2. Portal Medycyna Praktyczna – tabele dotyczące żelaza i wapnia

3. Damian Parol. Szkolenie “Bilansowanie diet wegetariańskich”

4. M. Jarosz. Normy żywienia dla populacji Polski

You may also like

1 Komentarz

Idealna tofucznica na śniadanie | WegePerspektywy April 8, 2021 - 8:37 am

[…] Bezjajeczna sałatka do pieczywa […]

Odpowiedx

Leave a Reply to Idealna tofucznica na śniadanie | WegePerspektywy Skasuj odpowiedź