Strona Główna Helena Kotleciki buraczane ZERO WASTE

Kotleciki buraczane ZERO WASTE

Autorka: Helena

Kotleciki zero waste? Ale o co mi się rozchodzi?! Ano o to, że kiedy odwiedziłam moich rodziców, zobaczyłam w lodówce wysokie naczynie wypełnione buraczanymi „odpadkami” z sokowirówki. „Pomyślałam, że może coś z nich zrobisz” – powiedziała moja mama, widząc mój pytający wzrok. A więc to tak, zostałam specjalistką od „śmieciowego” jedzenia! Rękawica rzucona, trzeba było ją podnieść. Zainspirowana ekologicznym kotletem z buraka z Green Cafe Nero, pomyślałam, że najszybciej wyczaruje z nich właśnie coś na kształt kotlecików. Ale nie jakieś tam zwykłe do ziemniaków, ale do kanapek! No i co mogę więcej, pulpa z buraków idealnie się sprawdziła.

Kotleciki buraczane Zero Waste

Helena Kotleciki zero waste? Ale o co mi się rozchodzi?! Ano o to, że kiedy odwiedziłam moich rodziców, zobaczyłam w lodówce wysokie naczynie wypełnione… Helena śniadanie, kotlet, kotlety, do kanapki, kanapkowe, wegańskie European Wydrukuj
Serves: 14 Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 g odpadków z buraków
  • 50 g pestek dyni lub słonecznika
  • 3 łyżki ćwikły z chrzanem
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • Śweżo mielony pieprz
  • Oregano
  • Wędzona papryka
  • Sól/maggi/wegeta
  • Bułka tarta do obtoczenia przed smażeniem

INSTRUKCJE

Kaszę jaglaną ugotowałam w osolonej wodzie tak by nieco się rozgotowała i wyparowała całą wodę.
Pestki z dyni w malakserze rozdrobniłam na małe kawałki. Cebulę podsmażyłam z odrobiną wegety, papryki wędzonej i maggi. Ugotowaną kaszę jaglaną, pestki z dyni, jak i cebulę dorzuciłam do buraków. Dodałam pozostałe składniki – 3 czubate łyżki ćwikły z chrzanem, oregano, 1,5 łyżki soku z cytryny, sporo świeżo mielonego pieprzu. Całość wymieszałam, obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam.
Na rano miałam gotowy wkład do kanapek! Kotlety najlepiej smakują w towarzystwie czegoś kwaśnego – pomidora lub sera typu greckiego.

Ten post, bardziej niż konkretnym przepisem, jest zachętą do kreatywnego wykorzystywania odpadków, które zwykle lądują w koszu. I to nie jest żadna nowość – nie bez powodu nasze mamy robiły pomidorową z rosołu z wczoraj. ? Wykorzystywanie takiej żywności to naprawdę prosty sposób na oszczędzanie pieniędzy i ograniczenie wyrzucania jedzenia. A jest co ograniczać – Polacy rocznie marnują 235 kg żywności na osobę, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca, znajdujemy się na piątym miejscu w UE*  Umyte skórki z marchewki i pietruszki można mrozić i traktować jak kostkę rosołową. Skorupka jajek (surowych) jest cennym źródłem wapnia. Można by wymieniać i wymieniać. Chcecie więcej tipów na kuchnię zero waste? Dajcie znać w komentarzach tu lub na naszym facebooku: http://fb.me/wegeperspektywy

Kanapki z buraków Zero Waste

A jak macie ochotę na bardziej tradycyjne kotleciki to nic tylko robić Zraziki DoReMi FaSoLa

*Badania na rok 2018 dla Federacji Polskich Banków Żywności.

You may also like

Zostaw komentarz!