Strona Główna Helena Kotleciki buraczane ZERO WASTE

Kotleciki buraczane ZERO WASTE

Autorka: Helena

Kotleciki zero waste? Ale o co mi się rozchodzi?! Ano o to, że kiedy odwiedziłam moich rodziców, zobaczyłam w lodówce wysokie naczynie wypełnione buraczanymi „odpadkami” z sokowirówki. „Pomyślałam, że może coś z nich zrobisz” – powiedziała moja mama, widząc mój pytający wzrok. A więc to tak, zostałam specjalistką od „śmieciowego” jedzenia! Rękawica rzucona, trzeba było ją podnieść. Zainspirowana ekologicznym kotletem z buraka z Green Cafe Nero, pomyślałam, że najszybciej wyczaruje z nich właśnie coś na kształt kotlecików. Ale nie jakieś tam zwykłe do ziemniaków, ale do kanapek! No i co mogę więcej, pulpa z buraków idealnie się sprawdziła.

Kotleciki buraczane Zero Waste

Helena Kotleciki zero waste? Ale o co mi się rozchodzi?! Ano o to, że kiedy odwiedziłam moich rodziców, zobaczyłam w lodówce wysokie naczynie wypełnione… Helena śniadanie, kotlet, kotlety, do kanapki, kanapkowe, wegańskie European Wydrukuj
Serves: 14 Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 250 g odpadków z buraków
  • 50 g pestek dyni lub słonecznika
  • 3 łyżki ćwikły z chrzanem
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • Śweżo mielony pieprz
  • Oregano
  • Wędzona papryka
  • Sól/maggi/wegeta
  • Bułka tarta do obtoczenia przed smażeniem

INSTRUKCJE

Kaszę jaglaną ugotowałam w osolonej wodzie tak by nieco się rozgotowała i wyparowała całą wodę.
Pestki z dyni w malakserze rozdrobniłam na małe kawałki. Cebulę podsmażyłam z odrobiną wegety, papryki wędzonej i maggi. Ugotowaną kaszę jaglaną, pestki z dyni, jak i cebulę dorzuciłam do buraków. Dodałam pozostałe składniki – 3 czubate łyżki ćwikły z chrzanem, oregano, 1,5 łyżki soku z cytryny, sporo świeżo mielonego pieprzu. Całość wymieszałam, obtoczyłam w bułce tartej i usmażyłam.
Na rano miałam gotowy wkład do kanapek! Kotlety najlepiej smakują w towarzystwie czegoś kwaśnego – pomidora lub sera typu greckiego.

Ten post, bardziej niż konkretnym przepisem, jest zachętą do kreatywnego wykorzystywania odpadków, które zwykle lądują w koszu. I to nie jest żadna nowość – nie bez powodu nasze mamy robiły pomidorową z rosołu z wczoraj. ? Wykorzystywanie takiej żywności to naprawdę prosty sposób na oszczędzanie pieniędzy i ograniczenie wyrzucania jedzenia. A jest co ograniczać – Polacy rocznie marnują 235 kg żywności na osobę, w przeliczeniu na statystycznego mieszkańca, znajdujemy się na piątym miejscu w UE*  Umyte skórki z marchewki i pietruszki można mrozić i traktować jak kostkę rosołową. Skorupka jajek (surowych) jest cennym źródłem wapnia. Można by wymieniać i wymieniać. Chcecie więcej tipów na kuchnię zero waste? Dajcie znać w komentarzach tu lub na naszym facebooku: http://fb.me/wegeperspektywy

Kanapki z buraków Zero Waste

A jak macie ochotę na bardziej tradycyjne kotleciki to nic tylko robić Zraziki DoReMi FaSoLa

*Badania na rok 2018 dla Federacji Polskich Banków Żywności.

You may also like

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.