I co Ty biedulko będziesz jadła na tym grillu? … .. My mamy kiełbaski, żeberka, kaszanki… a Ty? Chleb z musztardą?
Brzmi znajomo? : P Ile razy słyszeliście te utyskiwania? Ja niejednokrotnie…. Ale żeby od razu chleb z musztardą? No chyba nie …… ja będę jadła… Wege Zrazy….
Ciekawe w smaku i teksturze, pełne aromatu…. Po prostu pyszne… Jestem pewna, że niejeden mięsożerca skubnie, albo przynajmniej po cichu będzie zazdrościł….
Zielona soczewica (garść, albo dwie) kasza pęczak (jedna saszetka czyli 100 g) burak ugotowany, bądź upieczony fasola czerwona (2 puszki) bułka tarta (1 i 1/2 szklanki, ale może być potrzebne ciut więcej) natka kolendry (jak ktoś nie lubi może być natka pietruszki), koperek sól, pieprz 5. Po uformowaniu zrazików wrzucamy na grilla (patelnie grillową) i czekamy na ten moment kiedy wreszcie będzie można pałaszować. Najlepiej z musztardą i ogórkiem kiszonym. Smacznego!
KUCHNIORADA:
1. kaszę i zieloną soczewicę można gotować razem, ok 25 minut.
2. buraki można kupić już ugotowane (dla leniwych lub spieszących się)
3. W temacie konsystencji zrazików… otóż masa nie powinna być luźna, bo wówczas zraziki rozlezą nam się podczas grillowania… a takiej spektakularnej wtopy zaliczyć nie chcemy… zatem masa powinna być zwarta… jak ciepła plastelina – taka będzie idealna.SKŁADNIKI
INSTRUKCJE
PORADY
1 Komentarz
[…] A jak macie ochotę na bardziej tradycyjne kotleciki to nic tylko robić Zraziki DoReMi FaSoLa […]