Strona Główna Deser Oszustwo roku, czyli GRANOLA – deser na śniadanie

Oszustwo roku, czyli GRANOLA – deser na śniadanie

Autorka: Sandra

Nie!” Chciejstwo zabrzmiało dość kategorycznie. “Mam dość owsianki. Odmawiam. Chcę ciastki.

Rozsądek nie chciał się kłócić, bo agresją gardzi. Ale nie gardzi podstępem, więc podniósł rękawicę. W takich okolicznościach powstała moja śniadaniowo-deserowa granola.

Chociaż pieści zmysły, znajdziesz w niej samo zdrowie (o ile skosztujesz w umiarze!). Nie daj się nabrać, bo oszustwo to miecz obosieczny. Granola jest zdrowsza niż tradycyjne ciastka. Zawiera mnóstwo białka i żelaza, co nie przeszkodzi jej bez skrupułów zaatakować Twoją linię jeśli zjesz całą blachę na raz :). Czuj się ostrzeżony!

Granola, czyli wege śniadanie na słodko. 

Co jest nam potrzebne? 

składniki na granole

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka dowolnych orzechów (ja używam mieszanki orzechów z  Lidla)
  • 1/2 szklanki słonecznika łuskanego
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki owoców suszonych (u mnie śliwki, ale mogą być daktyle, żurawina, morele)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 4-5 łyżek wody
  • dodatkowo można dodać sezam, mak, orzechy arachidowe, czego dusza zapragnie 🙂
  • papier do pieczenia

Pestki i orzechy, czyli to co tygryski lubią najbardziej!

  1. Posiekaj orzechy.granola na śniadanie
  2. Wsyp wszystkie składniki do miski.
  3. Wlej wodę, zmieszaj, odstaw na 10 minut.
  4. Wmieszaj masło orzechowe i słodziwo (miód lub syrop klonowy)wegańskie śniadaniegranola na śniadanie
  5. Na brytfance rozłóż papier do pieczenia i uformuj z masy względnie równy placek.granola na śniadanie
  6. Piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach (do zrumienienia), umieść deskę do krojenia na “placku” i przełóż na drugą stronę. Papier umieść z powrotem w brytfannie i delikatnie przełóż do niego krążek granoli.granola na śniadanie

Piecz drugą stronę przez ok 10 min (do zrumienienia). Finito!

Granola na śniadanie… albo na deser gotowa!

granola na śniadanie

Chcesz ciastka? Od razu po upieczeniu pokrój granolę ostrym nożem w kwadraty. Chcesz urozmaicić śniadanie? Pokrusz placek, włóż kawałki do słoika i dodawaj rano do jogurtu z owocami. Albo zabierz ze sobą na piknik na plaży, jak ja. Po ciężkim treningu jak znalazł 😉

granola na plaży

Granola na plaży

 

Sandra “Nie!” Chciejstwo zabrzmiało dość kategorycznie. “Mam dość owsianki. Odmawiam. Chcę ciastki.“ Rozsądek nie chciał się kłócić, bo agresją gardzi. Ale nie gardzi podstępem,… Deser Oszustwo roku, czyli GRANOLA – deser na śniadanie European Wydrukuj
Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka dowolnych orzechów (ja używam mieszanki orzechów z  Lidla)
  • 1/2 szklanki słonecznika łuskanego
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1/2 szklanki owoców suszonych (u mnie śliwki, ale mogą być daktyle, żurawina, morele)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 4-5 łyżek wody
  • dodatkowo można dodać sezam, mak, orzechy arachidowe, czego dusza zapragnie 🙂
  • papier do pieczenia

INSTRUKCJE

  1. Posiekaj orzechy.
  2. Wsyp wszystkie składniki do miski.
  3. Wlej wodę, zmieszaj, odstaw na 10 minut.
  4. Wmieszaj masło orzechowe i słodziwo (miód lub syrop klonowy)
  5. Na brytfance rozłóż papier do pieczenia i uformuj z masy względnie równy placek.
  6. Piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach (do zrumienienia), umieść deskę do krojenia na "placku" i przełóż na drugą stronę. Papier umieść z powrotem w brytfannie i delikatnie przełóż do niego krążek granoli.
  7. Piecz drugą stronę przez ok 10 min (do zrumienienia). Finito!

PORADY

ZDROWIORADA: Zawsze łącz granolę z owocami bogatymi w witaminę C, przyswoisz tak więcej żelaza. Korzystaj z sezonu, wcinaj porzeczki!

You may also like

1 Komentarz

Promienne Tofu, czyli pasta na dobry początek dnia - WegePerspektywy September 16, 2019 - 7:01 am

[…] Oszustwo roku czyli deser na śniadanie  […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!