“Nie!” Chciejstwo zabrzmiało dość kategorycznie. “Mam dość owsianki. Odmawiam. Chcę ciastki.“
Rozsądek nie chciał się kłócić, bo agresją gardzi. Ale nie gardzi podstępem, więc podniósł rękawicę. W takich okolicznościach powstała moja śniadaniowo-deserowa granola.
Chociaż pieści zmysły, znajdziesz w niej samo zdrowie (o ile skosztujesz w umiarze!). Nie daj się nabrać, bo oszustwo to miecz obosieczny. Granola jest zdrowsza niż tradycyjne ciastka. Zawiera mnóstwo białka i żelaza, co nie przeszkodzi jej bez skrupułów zaatakować Twoją linię jeśli zjesz całą blachę na raz :). Czuj się ostrzeżony!
Granola, czyli wege śniadanie na słodko.
Co jest nam potrzebne?
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka dowolnych orzechów (ja używam mieszanki orzechów z Lidla)
- 1/2 szklanki słonecznika łuskanego
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki owoców suszonych (u mnie śliwki, ale mogą być daktyle, żurawina, morele)
- 4 łyżki masła orzechowego
- 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 4-5 łyżek wody
- dodatkowo można dodać sezam, mak, orzechy arachidowe, czego dusza zapragnie 🙂
- papier do pieczenia
Pestki i orzechy, czyli to co tygryski lubią najbardziej!
- Posiekaj orzechy.
- Wsyp wszystkie składniki do miski.
- Wlej wodę, zmieszaj, odstaw na 10 minut.
- Wmieszaj masło orzechowe i słodziwo (miód lub syrop klonowy)
- Na brytfance rozłóż papier do pieczenia i uformuj z masy względnie równy placek.
- Piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach (do zrumienienia), umieść deskę do krojenia na “placku” i przełóż na drugą stronę. Papier umieść z powrotem w brytfannie i delikatnie przełóż do niego krążek granoli.
Piecz drugą stronę przez ok 10 min (do zrumienienia). Finito!
Granola na śniadanie… albo na deser gotowa!
Chcesz ciastka? Od razu po upieczeniu pokrój granolę ostrym nożem w kwadraty. Chcesz urozmaicić śniadanie? Pokrusz placek, włóż kawałki do słoika i dodawaj rano do jogurtu z owocami. Albo zabierz ze sobą na piknik na plaży, jak ja. Po ciężkim treningu jak znalazł 😉
SKŁADNIKI
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka dowolnych orzechów (ja używam mieszanki orzechów z Lidla)
- 1/2 szklanki słonecznika łuskanego
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1/2 szklanki owoców suszonych (u mnie śliwki, ale mogą być daktyle, żurawina, morele)
- 4 łyżki masła orzechowego
- 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 4-5 łyżek wody
- dodatkowo można dodać sezam, mak, orzechy arachidowe, czego dusza zapragnie 🙂
- papier do pieczenia
INSTRUKCJE
- Posiekaj orzechy.
- Wsyp wszystkie składniki do miski.
- Wlej wodę, zmieszaj, odstaw na 10 minut.
- Wmieszaj masło orzechowe i słodziwo (miód lub syrop klonowy)
- Na brytfance rozłóż papier do pieczenia i uformuj z masy względnie równy placek.
- Piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach (do zrumienienia), umieść deskę do krojenia na "placku" i przełóż na drugą stronę. Papier umieść z powrotem w brytfannie i delikatnie przełóż do niego krążek granoli.
- Piecz drugą stronę przez ok 10 min (do zrumienienia). Finito!
PORADY
ZDROWIORADA: Zawsze łącz granolę z owocami bogatymi w witaminę C, przyswoisz tak więcej żelaza. Korzystaj z sezonu, wcinaj porzeczki!
1 Komentarz
[…] Oszustwo roku czyli deser na śniadanie […]