Strona Główna Helena Pasta na Latające Oko

Pasta na Latające Oko

Autorka: Helena

Oko mi lata. Wiecie – powieka. Przyznam bez bicia – ostatnie senne, chłodne dni zwiększyły znacząco spożycie kofeiny, a teraz… cóż, zbieram tego żniwo. Nie mogę się skoncentrować, jestem śpiąca i… no i to oko! Szlag mnie zaraz trafi. Pomyślałam więc, że skoro i tak muszę uratować moje oko przed odfrunięciem, równie dobrze mogę spróbować zrobić dla Was szybki przepis bogaty w magnez.

Pasta z tofu z magnezem.

No dobrze, pierwsze przyszły mi na myśl orzechy. Jedyne orzechy jakie mam pod ręką to orzechy włoskie, a to dlatego, że co roku jesienią jeżdżę do mojego rodzinnego domu i zbieram te cuda, które spadają ze starych drzew, a kartony przywiezione do Warszawy starczają mi na cały rok, albo i dłużej (cholerstwa trzeba łuskać!). Przyznam się Wam, że dopiero gdzieś w połowie studiów dowiedziałam się jak drogie są orzechy włoskie i nagle stało się dla mnie jasne, dlaczego rodzina i znajomi zawsze tak bardzo się cieszą, kiedy dostają od moich rodziców torbę orzechów…

Orzechy – check!

Ok, są więc orzechy. Kaloryczne, nie ma to tam to, rekordowo kaloryczne w porównaniu z innymi rodzajami, nie zjem więc ich samych, trzeba nam jakiejś bazy. No to tofu, bo jest w lodówce! Samo tofu i orzechy nie brzmią apetycznie. Cebulka, mhm, smażona cebulka! No ale gdzie ten magnez, trzeba nam go więcej, żeby uratować latające oko! Natka pietruszki, o tak, dużo natki pietruszki!

Tofu – check!

Orzechy włoskie musiałam pozbawić łupinek, co spowodowało niemałe pandemonium w mojej kuchni – jeśli jesteście takimi szczęśliwcami jak ja i macie domowe orzechy, to przykro mi, że musicie przez to przechodzić, ale warto, oj warto! Jeśli orzechy kupiliście w sklepie to przynajmniej nie musicie ich obierać – też dobrze!

Po walce z łupinkami orzechy posiekałam drobno.

pasta z tofu - składniki

Smażenie cebuli z maggi i wegetą

Małą garstkę – dosłownie 3, może 4 orzechy, po obraniu wsadziłam na kilka minut do rozgrzanego piekarnika – prażone orzechy mają intensywny, pyszny smak, dlatego dodanie ich, posiekanych, do naszej pasty wzmocni aromat. Nie prażę wszystkich, bo pod wpływem wysokiej temperatury tracą część swoich wartości i właściwości. To tylko taki ekstra dodatek smakowy, który spokojnie można pominąć!

Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem maggi i odrobiny wegety – możecie tylko posolić, użyć sosu sojowego, czego dusza zapragnie.

Tofu zblendowane ze smażoną cebulą

Tofu zblendowane ze smażoną cebulą

Tofu pokroiłam na kilka kawałków, papierowym ręcznikiem odsączyłam nadmiar wody i w wysokim naczyniu zblendowałam razem z podsmażoną cebulką. Dodałam odrobinę oleju z ostrą papryką, aby pasta nie była zbyt sucha. Do dobrze zblendowanej masy dodałam posiekane drobno orzechy i posiekaną natkę pietruszki a także łyżeczkę … i jeszcze trochę soku z cytryny. 🙂 Ta dam! Pasta gotowa. Najlepiej smakuje podana ze świeżo mielonym pieprzem na dobrym, ciemnym pieczywie.

To moja pierwsza pasta z tofu i powiem Wam… dajcie mi kawy, bo już chcę, żeby mi oko  znowu zaczęło latać, co by można je tą pastą ratować!

Pasta z tofu, z orzechami i magnezem – check!

Pyszna Pasta na Latające Oko

Helena Oko mi lata. Wiecie – powieka. Przyznam bez bicia – ostatnie senne, chłodne dni zwiększyły znacząco spożycie kofeiny, a teraz… cóż, zbieram tego… Helena pasta, śniadanie, kolacja, na szybko, magnez, tofu European Wydrukuj
Serves: 6-8 Czas przygotowania:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 2 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • Kostka tofu naturalnego 180 g
  • Orzechy włoskie ok. 40 g
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki (po posiekaniu wielkość niecałej pięści)
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • Maggi/sos sojowy/wegeta/sól – do wyboru
  • Świeży pieprz (opcjonalnie)

INSTRUKCJE

Orzechy włoskie musiałam pozbawić łupinek, co spowodowało niemałe pandemonium w mojej kuchni – jeśli jesteście takimi szczęśliwcami jak ja i macie domowe orzechy, to przykro mi, że musicie przez to przechodzić, ale warto, oj warto! Jeśli orzechy kupiliście w sklepie to przynajmniej nie musicie ich obierać – też dobrze!

Po walce z łupinkami orzechy posiekałam drobno.

Małą garstkę – dosłownie 3, może 4 orzechy, po obraniu wsadziłam na kilka minut do rozgrzanego piekarnika – prażone orzechy mają intensywny, pyszny smak, dlatego dodanie ich, posiekanych, do naszej pasty wzmocni aromat. Nie prażę wszystkich, bo pod wpływem wysokiej temperatury tracą część swoich wartości i właściwości. To tylko taki ekstra dodatek smakowy, który spokojnie można pominąć!

Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem maggi i odrobiny wegety – możecie tylko posolić, użyć sosu sojowego, czego dusza zapragnie.

Tofu pokroiłam na kilka kawałków, papierowym ręcznikiem odsączyłam nadmiar wody i w wysokim naczyniu zblendowałam razem z podsmażoną cebulką. Dodałam odrobinę oleju z ostrą papryką, aby pasta nie była zbyt sucha. Do dobrze zblendowanej masy dodałam posiekane drobno orzechy i posiekaną natkę pietruszki a także łyżeczkę … i jeszcze trochę soku z cytryny. 🙂 Ta dam! Pasta gotowa. Najlepiej smakuje podana ze świeżo mielonym pieprzem na dobrym, ciemnym pieczywie.

To moja pierwsza pasta z tofu i powiem Wam… dajcie mi kawy, bo już chcę, żeby mi oko  znowu zaczęło latać, co by można je tą pastą ratować!

Smacznego!

 

Pasta z tofu na chlebie żytnim

Pasta z tofu na chlebie żytnim

Gotowa pasta z tofu z orzechami

Gotowa pasta z tofu z orzechami

A jeśli mało wam past do chleba wskakujcie do przepisu Sandry na pyszne smarowidło: O, mega (3)!

You may also like

4 Komentarze

“O, MEGA(-3)!” smarowidło fasolowe z pieczonym czosnkiem - WegePerspektywy July 26, 2019 - 6:36 am

[…] Pomysł na inne smarowidło do chleba zaproponowała Helena w swoim przepisie na… Pastę na Latające Oko!  […]

Odpowiedx
Sałatka do kanapek z cieciorką i ogórkiem kiszonym - WegePerspektywy September 13, 2019 - 5:30 pm

[…] które można wykorzystać do przygotowania kanapek na drugie śniadanie, polecamy Wam spróbować Pastę z na latające oko – z orzechami włoskimi i pietruszką oraz smarowidło fasolowe z pieczonym czosnkiem! A w międzyczasie nacieszcie oko […]

Odpowiedx
Tofu, czyli jak to cholerstwo przygotować? January 24, 2021 - 12:47 pm

[…] Pasta na latające oko Pyszna pasta do kanapek z tofu, orzechami włoskimi i natką pietruszki. […]

Odpowiedx
Idealna tofucznica na śniadanie | WegePerspektywy April 8, 2021 - 8:40 am

[…] Pasta na latające oko […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.