Strona Główna Kinga Tagiatelle z cukinii czyli pasta bez makaronu

Tagiatelle z cukinii czyli pasta bez makaronu

Autorka: Kinga

– Dziś na obiad tagiatelle z cukinii…
– Coooo??? Ale nie mamy makaronu!
– No przecież mówię, że z cukinii. Nie będzie makaronu.
– To co będzie wypełniaczem?
– CUKINIA!
– To ja się nie najem…
– Zakład?

Przegrał!

 Kto sądzi, że nie można się godnie nawtykać takim “makaronem” jest w poważnym błędzie. Nie tylko się najedliśmy… ale nie daliśmy rady naszym porcjom, więc później wciągaliśmy na kolację….

Szykujcie brzuchy!

Cukiniowe Tagiatelle

Kinga – Dziś na obiad tagiatelle z cukinii… – Coooo??? Ale nie mamy makaronu! – No przecież mówię, że z cukinii. Nie będzie makaronu.… Kinga Wegański, makaron, obiad, makaron warzywny, roślinny, kolacja, wegetariański, wege perspektywy European Wydrukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 2-3 cukinie (w zależności od wielkości, ale nie mogą być zbyt duże),
  • tofu wędzone,
  • cebula,
  • pieczarki,
  • mleko kokosowe,
  • płatki drożdżowe,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, papryka wędzona,

INSTRUKCJE

Tofu wędzone

Tofu wędzone

1. Skórkę z tofu  (najlepiej, żeby było zwarte i mocno wędzone) odkrajam i kroję w drobną kosteczkę, resztę tofu rozdrabniam widelcem bardzo dokładnie.

2. Na patelni lądują w krótkich odstępach czasu, ale konieczne w następującej kolejności: skórka, reszta tofu, posiekana cebula, papryka wędzona. Całe towarzystwo dusimy, aż się wszystko zrumieni.   

3. Teraz kroję pieczarki w dość duże kawałki.

4. Czas na cukinie. Skórkę myję dokładnie i zaczynam obróbkę skrawaniem 🙂 Wycinam zgrabne paseczki przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw, byle była ostra. Można użyć specjalnej temperówki, ale ja na urlopie takowej nie miałam 😛 Pozostałe
resztki cukinii, które juz nie dają się zeskrawać ciacham i dodaję do pieczarek.

5. Dopiero teraz pieczarki lądują na patelni razem z resztkami cukinii. Przykrywam patelnie i niech się duszą, wystarczy 7-8 minut.

6. Całość zalewam mlekiem kokosowym (ja dodałam tylko stałą część, bo dużo soku wyleciało z pieczarek i cukinii).

7. Doprawiam solą, pieprzem oraz płatkami drożdżowymi.

8. Czas na "makaron". Plastry cukinii wystarczy tylko zblanszować (w tym celu najpierw gotuję  wodę w garnku, lekko solę i do wrzącej wody wrzucam cukinię, będzie gotowa po 2-3 minutach).

9. Układam cukinię na talerzu, polewam sosem pieczarkowo-tofowym, natką pietruszki i.... można pałaszować. Najlepiej dużo. Ja posypałam to skrawkami parmezanu, ale to w ogóle nie jest potrzebne i nie wegańskie. Bez sera i tak jest pyszne. Smacznego!

PORADY

KUCHNIORADA: 1. Istotne jest, aby cukinii przy blanszowaniu nie rozgotować. Lepiej aby była zbyt chrupiąca aniżeli rozmiękła, bo zrobi się z niej papka. Niechaj tagiatelle będzie al dente. 2. Wybierajcie raczej mniejsze cukinie, wówczas nie są gąbczaste i nie trzeba bawić się w wycinanie środka. Pesteczki są tak małe, że w ogóle nie przeszkadzają. 3. Papryka wędzona dodana w zbyt dużych ilościach spowoduje, że potrawa będzie gorzka. Zachowajcie umiar! 🙂 4. Płatki drożdżowe to nie jest to samo co suche drożdże. Mowa o nieaktywnych płatkach, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.

Cukiniowe Tagiatelle

Smacznego!

Jeśli jednak macie ochotę na makaron z makaronu to tradycyjne spaghetti bolognese zaproponowała wcześniej Helena w swoim przepisie, który znajdziecie tutaj: Klasyczniej się nie da.  Zajrzyjcie też tam!

You may also like

2 Komentarze

Makaron z Cukinią - WegePerspektywy July 26, 2019 - 6:43 am

[…] A jak lubicie cukinię to szybko zaglądajcie do Kingi po jej przepis na… Cukiniowe tagiatelle, czyli makaron bez makaronu!  […]

Odpowiedx
Cukiniowy zawrót głowy! Sezon na cukinię. July 15, 2020 - 4:50 pm

[…] Tagiatelle z cukinii czyli pasta bez makaronu […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.