Strona Główna Kinga Tagiatelle z cukinii czyli pasta bez makaronu

Tagiatelle z cukinii czyli pasta bez makaronu

Autorka: Kinga

– Dziś na obiad tagiatelle z cukinii…
– Coooo??? Ale nie mamy makaronu!
– No przecież mówię, że z cukinii. Nie będzie makaronu.
– To co będzie wypełniaczem?
– CUKINIA!
– To ja się nie najem…
– Zakład?

Przegrał!

 Kto sądzi, że nie można się godnie nawtykać takim “makaronem” jest w poważnym błędzie. Nie tylko się najedliśmy… ale nie daliśmy rady naszym porcjom, więc później wciągaliśmy na kolację….

Szykujcie brzuchy!

Cukiniowe Tagiatelle

Kinga – Dziś na obiad tagiatelle z cukinii… – Coooo??? Ale nie mamy makaronu! – No przecież mówię, że z cukinii. Nie będzie makaronu.… Kinga Wegański, makaron, obiad, makaron warzywny, roślinny, kolacja, wegetariański, wege perspektywy European Wydrukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 2-3 cukinie (w zależności od wielkości, ale nie mogą być zbyt duże),
  • tofu wędzone,
  • cebula,
  • pieczarki,
  • mleko kokosowe,
  • płatki drożdżowe,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, papryka wędzona,

INSTRUKCJE

Tofu wędzone

Tofu wędzone

1. Skórkę z tofu  (najlepiej, żeby było zwarte i mocno wędzone) odkrajam i kroję w drobną kosteczkę, resztę tofu rozdrabniam widelcem bardzo dokładnie.

2. Na patelni lądują w krótkich odstępach czasu, ale konieczne w następującej kolejności: skórka, reszta tofu, posiekana cebula, papryka wędzona. Całe towarzystwo dusimy, aż się wszystko zrumieni.   

3. Teraz kroję pieczarki w dość duże kawałki.

4. Czas na cukinie. Skórkę myję dokładnie i zaczynam obróbkę skrawaniem 🙂 Wycinam zgrabne paseczki przy użyciu zwykłej obieraczki do warzyw, byle była ostra. Można użyć specjalnej temperówki, ale ja na urlopie takowej nie miałam 😛 Pozostałe
resztki cukinii, które juz nie dają się zeskrawać ciacham i dodaję do pieczarek.

5. Dopiero teraz pieczarki lądują na patelni razem z resztkami cukinii. Przykrywam patelnie i niech się duszą, wystarczy 7-8 minut.

6. Całość zalewam mlekiem kokosowym (ja dodałam tylko stałą część, bo dużo soku wyleciało z pieczarek i cukinii).

7. Doprawiam solą, pieprzem oraz płatkami drożdżowymi.

8. Czas na "makaron". Plastry cukinii wystarczy tylko zblanszować (w tym celu najpierw gotuję  wodę w garnku, lekko solę i do wrzącej wody wrzucam cukinię, będzie gotowa po 2-3 minutach).

9. Układam cukinię na talerzu, polewam sosem pieczarkowo-tofowym, natką pietruszki i.... można pałaszować. Najlepiej dużo. Ja posypałam to skrawkami parmezanu, ale to w ogóle nie jest potrzebne i nie wegańskie. Bez sera i tak jest pyszne. Smacznego!

PORADY

KUCHNIORADA: 1. Istotne jest, aby cukinii przy blanszowaniu nie rozgotować. Lepiej aby była zbyt chrupiąca aniżeli rozmiękła, bo zrobi się z niej papka. Niechaj tagiatelle będzie al dente. 2. Wybierajcie raczej mniejsze cukinie, wówczas nie są gąbczaste i nie trzeba bawić się w wycinanie środka. Pesteczki są tak małe, że w ogóle nie przeszkadzają. 3. Papryka wędzona dodana w zbyt dużych ilościach spowoduje, że potrawa będzie gorzka. Zachowajcie umiar! 🙂 4. Płatki drożdżowe to nie jest to samo co suche drożdże. Mowa o nieaktywnych płatkach, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.

Cukiniowe Tagiatelle

Smacznego!

Jeśli jednak macie ochotę na makaron z makaronu to tradycyjne spaghetti bolognese zaproponowała wcześniej Helena w swoim przepisie, który znajdziecie tutaj: Klasyczniej się nie da.  Zajrzyjcie też tam!

You may also like

2 Komentarze

Makaron z Cukinią - WegePerspektywy July 26, 2019 - 6:43 am

[…] A jak lubicie cukinię to szybko zaglądajcie do Kingi po jej przepis na… Cukiniowe tagiatelle, czyli makaron bez makaronu!  […]

Odpowiedx
Cukiniowy zawrót głowy! Sezon na cukinię. July 15, 2020 - 4:50 pm

[…] Tagiatelle z cukinii czyli pasta bez makaronu […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!