Strona Główna Kinga Zraziki doremiFASOLA czyli wege zraziki grillowe

Zraziki doremiFASOLA czyli wege zraziki grillowe

Autorka: Kinga

I co Ty biedulko będziesz jadła na tym grillu? … .. My mamy kiełbaski, żeberka, kaszanki… a Ty? Chleb z musztardą?

Brzmi znajomo? : P Ile razy słyszeliście te utyskiwania? Ja niejednokrotnie…. Ale żeby od razu chleb z musztardą? No chyba nie …… ja będę jadła… Wege Zrazy….

Ciekawe w smaku i teksturze, pełne aromatu…. Po prostu pyszne… Jestem pewna, że niejeden mięsożerca skubnie, albo przynajmniej po cichu będzie  zazdrościł….

Kinga I co Ty biedulko będziesz jadła na tym grillu? … .. My mamy kiełbaski, żeberka, kaszanki… a Ty? Chleb z musztardą? Brzmi znajomo?… Kinga Zraziki doremiFASOLA czyli wege zraziki grillowe European Wydrukuj
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

Zielona soczewica (garść, albo dwie)

kasza pęczak (jedna saszetka czyli 100 g)

burak ugotowany, bądź upieczony

fasola czerwona (2 puszki)

bułka tarta (1 i 1/2 szklanki, ale może być potrzebne ciut więcej)

natka kolendry (jak ktoś nie lubi może być natka pietruszki), koperek

sól, pieprz

INSTRUKCJE

  1. Zieloną soczewicę ugotowałam do miękkości, kaszę również (poszłam na łatwiznę i kupiłam gotową mieszankę tylko dwóch składników). Tak naprawdę można użyć jakiejkolwiek kaszy albo którąś z modnych ostatnio mieszanek kaszowych. Ja użyłam łącznie 2 torebek mieszanki kaszy pęczak i zielonej soczewicy.
  2. Czerwoną fasolę (odsączoną z zalewy) wraz z burakiem zmiksowałam na zupełnie gładką masę.
  3. Wymieszałam ingrediencje w misce. Masa będzie bardzo luźna, warto więc w tej chwili właśnie ją przyprawić, będzie łatwiej rozprowadzić przyprawy.
  4. Teraz jest czas na zieloności (kolendrę i koperek) i na koniec sam bułkę tartą.

5. Po uformowaniu zrazików wrzucamy na grilla (patelnie grillową) i czekamy na ten moment kiedy wreszcie będzie można pałaszować.

Najlepiej z musztardą i ogórkiem kiszonym.

Smacznego!

PORADY

KUCHNIORADA: 1. kaszę i zieloną soczewicę można gotować razem, ok 25 minut. 2. buraki można kupić już ugotowane (dla leniwych lub spieszących się) 3. W temacie konsystencji zrazików… otóż masa nie powinna być luźna, bo wówczas zraziki rozlezą nam się podczas grillowania… a takiej spektakularnej wtopy zaliczyć nie chcemy… zatem masa powinna być zwarta… jak ciepła plastelina – taka będzie idealna.

 

You may also like

1 Komentarz

Kotleciki buraczane ZERO WASTE - WegePerspektywy September 11, 2019 - 6:14 pm

[…] A jak macie ochotę na bardziej tradycyjne kotleciki to nic tylko robić Zraziki DoReMi FaSoLa […]

Odpowiedx

Zostaw komentarz!