Strona Główna Deser SzarLOVEsianka, czyli szarlotka w wersji owsianej

SzarLOVEsianka, czyli szarlotka w wersji owsianej

Autorka: Kinga

Zdrowa szarlotka? Poproszę!

Właściwie w każdym wydaniu. Najlepiej na kruchym maślanym spodzie….. łatwo popłynąć … zatonąć w marzeniach i niepotrzebnie przyjętych kaloriach…. takie właśnie szarlotki wyczarowywał w naszej niewielkiej kuchni mój Rogalik. Bo musicie wiedzieć, że Rogalik jest Mistrzem Szarlotkowym... 

KDS: „O! Robisz szarlotkę? Nie wierzę!”
Rogalik: „Ależ to dopiero druga w tym tygodniu…”

Szarlotka owsiana – jej się nie oprzesz. I wcale nie musisz, bo zalicza się do magicznego zbioru pt. “zdrowe słodycze”

Dopiero druga, dopiero druga, dop….. taaaa. Każda znikała w piorunującym tempie i gdy zostawały 3 ostatnie kawałki, z pobliskiego sklepu  wędrowały do nas jabłka… lub śliwki, lub rabarbar… bo różne odmiany szarlotki zasługiwały na dodatki właściwe dla danej pory roku… Aż wreszcie… na wadze zamiast 5 z przodu pojawiła się 6… ogłoszono (ja ogłosiłam) stan alarmowy i zarządzono (także ja) zbiorową panikę… i tak narodziła się …. szarLOVEsianka….

Odmiana ukochanej szarlotki tyle, ze BEZ cukru, BEZ tłuszczu i BEZ mąki.
Z mnóstwem bakalii, na spodzie z płatków owsianych.

No dobrze, może i bez cukru i bez mąki, ale za to ze smakiem. Do dzieła! Wypieki same się nie wypieką!

Płatki owsiane (górskie) trzeba namoczyć (najlepiej na kilka godzin, a Rogalik zostawia je na całą noc). Moczymy je razem z miękkimi bakaliami więc…  pokrojone daktyle, figi, morele, co kto lubi… Wygląda to średnio apetycznie….. szarlotka owsiana Rabarbar lub śliwki kroimy w niewielkie cząstki (celowo użyta alternatywa łączna „lub”,  bo kto nam zabroni wrzucić jedno i drugie), zaś jabłka ścieramy na tarce dużymi oczkami, skrapiamy cytryną i dodajemy miód oraz cynamon. Teraz mają puszczać sok (soku nie wylewać! Jest wyśmienity jako dodatek do herbaty). Teraz rozkładamy spód owsiankowy na blaszce (Rogalik używa tej wielkiej z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia). Uklepujemy starannie, jak łopatką w piaskownicy.  szarlotka owsiana Kiedy spód jest już uklepany, rozsypujemy na nim płatki kukurydziane, a na nie rozkładamy owoce (tylko bez soku, i tak będzie wystarczająco mokro)… szarlotka owsiana I… do piekarnika na dobrą godzinę. 

SzarLOVEsianka

Kinga Zdrowa szarlotka? Poproszę! Właściwie w każdym wydaniu. Najlepiej na kruchym maślanym spodzie….. łatwo popłynąć … zatonąć w marzeniach i niepotrzebnie przyjętych kaloriach…. takie… Deser deser, ciasto, Kinga, wegańskie, impreza, słodkości European Wydrukuj
Serves: DUŻO Czas przygotowania: Gotowanie:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 Zagłosowano )

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki płatków owsianych i trochę kukurydzianych (ale akurat te ostatnie nie są obowiązkowe)
  • Bakalie (Rogalik dodaje daktyle, żurawinę, rodzynki, orzechy, a ja bym dodała jeszcze figi) - dużo
  • 2 kg jabłek (opcjonalnie można dodać jeszcze śliwki albo rabarbar) to jest zawsze za dużo, ale lubimy jak jest grubo)
  • 80 gram miodu (ale można bez tego składnika w wersji wegańskiej, wówczas dodajcie więcej daktyli, posłodzą  szarLOVEsiankę odpowiednio)
  • Cynamon - opakowanie
  • pestki słonecznika, dyni, sezamu (wcześniej uprażone ze szczyptą soli)

INSTRUKCJE

Płatki owsiane (górskie) trzeba namoczyć (najlepiej na kilka godzin, a Rogalik zostawia je na całą noc). Moczymy je razem z miękkimi bakaliami więc…  pokrojone daktyle, figi, morele, co kto lubi… Wygląda to średnio apetycznie.....  Rabarbar lub śliwki kroimy w niewielkie cząstki (celowo użyta alternatywa łączna „lub”,  bo kto nam zabroni wrzucić jedno i drugie), zaś jabłka ścieramy na tarce dużymi oczkami, skrapiamy cytryną i dodajemy miód oraz cynamon. Teraz mają puszczać sok (soku nie wylewać! Jest wyśmienity jako dodatek do herbaty). Teraz rozkładamy spód owsiankowy na blaszce (Rogalik używa tej wielkiej z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia). Uklepujemy starannie, jak łopatką w piaskownicy.  Kiedy spód jest już uklepany, rozsypujemy na nim płatki kukurydziane, a na nie rozkładamy owoce (tylko bez soku, i tak będzie wystarczająco mokro)...

I... do piekarnika na dobrą godzinę.   

PORADY

KUCHNIORADA: Po upieczeniu koniecznie należy uchylić piekarnik, bo nadmiar wilgoci odparuje. Do jabłek należy dodać szczyptę soli, wydobywa z nich magię... Gdy wystygnie (moim zdaniem najlepiej w dniu następnym) kroimy i pałaszujemy... na śniadanie zamiast tradycyjnej owsianki, zabieramy w pudełku do szkoły/pracy (niepotrzebne skreślić) jako drugie śniadanie, wciągamy na kolacje (gdy rano mamy trening i potrzebujemy zapasu węgli, aby nam glikogenu następnego dnia nie zabrakło). Pyszność zachowana, biodra nie puchną (a nawet nie napuchają) ? Smacznego!

You may also like

5 Komentarze

Noworoczne różyczki czyli szybki deser na Sylwestra - WegePerspektywy December 29, 2019 - 5:20 pm

[…] jeśli macie więcej czasu to koniecznie sprawdźcie deser Kingi SzarLOVEsianka, jest naprawdę pyszna i zdrowa, a noworoczne postanowienia dotyczące zdrowego odżywania […]

Odpowiedx
Orzechowo-czekoladowe ciasteczka | WegePerspektywy April 8, 2020 - 1:37 pm

[…] to kliknij tutaj.  Brownie Heleny jest idealne na święta! Świetnie sprawdzi się również szarLOVEsianka czyli szarlotka owsiana.  Nic tylko piec, piec i […]

Odpowiedx
Mazurek kajmakowy wegański | WegePerspektywy April 11, 2020 - 8:26 am

[…] Jeśli jednak szukacie ciasta w nieco zdrowszej wersji na pewno spodobają się dwa inne przepisy: szarLOVEsianka – czyli owsiana szarlotka  […]

Odpowiedx
ola July 29, 2020 - 5:45 am

Jaka temperatura piekarnika?

Odpowiedx
Helena August 4, 2020 - 2:10 pm

180! Uzupełnimy informacje w poście 🙂

Odpowiedx

Zostaw komentarz!

WegePerspektywy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.